donatieknop english

Twijfels om kentekenparkeren

AMSTERDAM 
De politie krijgt 'in uitzonderlijke gevallen' toegang tot de nieuwe database van Stadstoezicht waarin gegevens van parkeerders in Amsterdam staan opgeslagen. Stadstoezicht voert parkeren met kentekenregistratie in. In de toekomst moet het kenteken van de auto in de parkeermeter worden ingetoetst, waarna wordt betaald. Via een computer is te zien of voor een bepaald kenteken is betaald. De gegevens worden vijf jaar bewaard, zegt Stadstoezicht.

Onduidelijk is of het 'kentekenparkeren' in strijd is met de privacywetgeving. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP)

is nog niet op de hoogte. Stadstoezicht moet het systeem nog voorleggen aan het CBP, maar kan niet zeggen wanneer dit gebeurt.

Het CBP uitte vorige maand kritiek op de registratie van kentekens van alle voertuigen op de snelwegen A28 en A50 bij Zwolle. Met beelden van camera's boven de in- en uitgaande wegen worden criminelen opgespoord.

Volgens het CBP, dat voor de zomer met nieuwe richtlijnen voor kentekenregistratie door de politie komt, is de registratie bij Zwolle in strijd met de wet. Het is niet toegestaan 'onverdachte personen' massaal te registreren. Bij kentekenparkeren wordt naast het kenteken ook bewaard: het nummer van de parkeerzone, de startdatum en -tijd en de einddatum en -tijd.

Volgens Klaas Busstra van Stadstoezicht zijn zorgen over privacy onnodig. ''De gegevens worden uitsluitend voor parkeerbeheer gebruikt. Voor toegang tot de gearchiveerde gegevens gelden strenge protocollen en wij bewaren geen naam-, adres- of woonplaatsgegevens.''

De politie, die via kentekens gegevens kan achterhalen, krijgt geen toegang tot de database van Stadstoezicht, maar uitzonderingen in het kader van calamiteiten zijn denkbaar, zegt Busstra. ''Maar dan gaat het om situaties waarin de minister of de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zich ermee bemoeit.''

Onduidelijk is of opsporingsambtenaren in specifieke gevallen gegevens bij Stadstoezicht kunnen opvragen. Het systeem begon vandaag op proef in stadsdeel Slotervaart. In de loop van 2010 hoopt Stadstoezicht het in de hele stad te hebben ingevoerd.

bron: Het Parool,

Onze Partners

logo Voys Privacyfirst
logo greenhost
logo platfrm
logo AKBA
logo boekx
logo brandeis
 
banner ned 1024px1
logo demomedia
 
 
 
 
 
Pro Bono Connect logo 100
Control Privacy
Procis

Volg ons via Twitter

twitter icon

Volg onze RSS-feed

rss icon

Volg ons op LinkedIn

linked in icon

Volg ons op Facebook

facebook icon