donatieknop english

ChristenUnie tegen verplichte implantatie van chip

 De overheid mag mensen nooit verplichten zich te laten implanteren met een chip. Dat stelt de ChristenUnie in een onlangs gepubliceerde notitie over de mogelijkheden en gevaren van de technologische ontwikkelingen rond RFID (Radio Frequency Identification). 

Integriteit lichaam
De partij pleit ervoor in de wet vast te leggen dat niemand gedwongen mag worden een chip te laten aanbrengen. Zou de overheid dat wel verplichten, dan zou ze de integriteit van het lichaam aantasten, aldus de ChristenUnie. Een chip is een minuscuul plaatje met een unieke code die vaak gekoppeld is aan een databestand dat meer informatie bevat over de drager ervan.

Disco
Veel producten zijn al uitgerust met een chip. Ook huisdieren krijgen soms een 'tag', zodat ze makkelijker zijn te traceren als ze zijn weggelopen. In de Baja Beach Club in Rotterdam kunnen klanten sinds kort een chip in hun arm laten inbrengen die in de discotheek als betaalmiddel dient. Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten zullen een chip krijgen waarin het gezicht van de houder is opgeslagen.

Risico's voor privacy
De ChristenUnie wil een maatschappelijk debat over de toepassing van de RFID-technologie. De partij ziet de voordelen ervan, maar vindt ook dat er nog erg weinig over de maatschappelijke gevolgen en de mogelijke risico's ervan voor de privacy en de gezondheid wordt gesproken. De partij roept de overheid op daar onderzoek naar te doen en al in een vroeg stadium met wetgeving te komen om mogelijke schadelijke gevolgen van RFID tegen te gaan.

 

Apocalyps
Het gebruik van een chip om een gelaats- en vingerscan op te slaan in het paspoort levert volgens de ChristenUnie niet alleen privacy- en veiligheidsproblemen op, maar stuit ook op principiële bezwaren. Zo zijn er christenen die in deze registratie van biometrische gegevens de voortekenen zien van het zogeheten teken van het beest (de duivel), waar Openbaring van Johannes (Apocalyps), het laatste boek van de Bijbel, over spreekt.

Merkteken van het Beest
In hoofdstuk 13, vers 16 en 17, van de Apocalyps gaat het over de opkomst van een dictator (het Beest) die iedereen een merkteken op z'n rechterhand of voorhoofd verplicht stelt. "Deze bijbelteksten worden vooral gekoppeld aan het chippen van mensen en dieren en het opslaan van biometrische gegevens'', stelt de ChristenUnie, die erop wijst dat de meningen onder christenen hierover verdeeld zijn.

Hilversum (ANP) 23 mei 2005 -

Onze Partners

logo Voys Privacyfirst
logo greenhost
logo platfrm
logo AKBA
logo boekx
logo brandeis
 
banner ned 1024px1
logo demomedia
 
 
 
 
 
Pro Bono Connect logo 100
Control Privacy
Procis

Volg ons via Twitter

twitter icon

Volg onze RSS-feed

rss icon

Volg ons op LinkedIn

linked in icon

Volg ons op Facebook

facebook icon